
Kui plaanite investeerida headesse kööginugadesse, võib valiku rohkus segadusse ajada. Head noad maksavad palju, nii et vali need vastutustundlikult ja selle hõlbustamiseks järgige kasulikke näpunäiteid. Valida saab erinevat tüüpi nugade vahel: kokanuga, sakiline leivanuga, koka tarbenuga, konditustamisnuga ja lõikenuga. Kui teate, milliseid nuge vajate, võite hakata otsima.
Millised on erinevused ja kus erinevat tüüpi nuge kasutatakse?
Kokanuga
Kokanuga on esimene ja kõige olulisem tööriist koduköögis, millega tehakse enamik lõikamistöödest. Euroopas nimetatakse neid tavaliselt kokanoaks, kuid kuna Aasia kultuur imbub järk-järgult Euroopa traditsioonidesse, kuulete sageli kokanuga, mida nimetatakse Santoku. Kuigi need noad erinevad välimuselt, on nende põhifunktsioon köögis liha, köögiviljade lõikamine, puuviljade või ürtide tükeldamine.
Headeks kokanoa näideteks on Saksa tootja noad WMF Grand Gourmet või Spitzenklasse kollektsioonidest. Nendel metallist ja sepistatud terasest nugadel on äärmiselt teravad terad tänu uuenduslikule Performance Cut tehnoloogiale, mis ühendab traditsioonilise metalli sepistamisprotsessi kõige kaasaegsema täppistehnoloogiaga.
Leivanuga
Sakiline leivanuga võimaldab lõigata saia, baguette või Prantsuse röstsaia kenasti ja ühtlaselt, ilma neid purustamata. Leivanoad on tavaliselt pikad, 20 sentimeetri või pikemad, õhukeste hammastatud teradega, mis lõikavad leiva pinda nagu saag. Seda nuga saab kasutada ka muudeks köögitöödeks: kui sul on päris pikk leivanuga, lõika sellega ahjus küpsetatud liha või isegi kooki. Kui sul on lühem sakiline leivanuga, siis sobib see suurepäraselt tomatite või muude sitkema koorega juurviljade viilutamiseks.
Koduloojas saab alati valida nii pika kui lühikest leivanuga. WMF Spitzenklasse kollektsioonist leiate traditsioonilise välimusega suured leivanoad ja tänu uuenduslikele tootmisprotsessidele äärmiselt teravad terad. Prantsuse tootja Opinel kollektsioonist leiate värvilised lühikesed sakilised noad leiva või juurviljade lõikamiseks.
Abikoka nuga
Koka tarbenoal on mitmeid teisi nimetusi, näiteks nuga köögiviljade koorimiseks ja viilutamiseks või lihtsalt koorimisnuga. See on palju väiksem, tavaliselt kuni 10 sentimeetri pikkune versioon kokanoast, mida kasutatakse juur- või puuviljade koorimiseks ja tükeldamiseks, sest suur kokanuga on selleks lihtsalt liiga suur.
Häid näiteid abikoka noast saab näha WMF-i ja Samura tootjate kollektsioonides. Need on kerged, manööverdamisvõimelised ja tunduvad nagu spetsiaalselt teie käe jaoks vormitud. Kollektsioonide Samura MO-V ja Harakiri noad on valmistatud Jaapani terasest ja neil on äärmiselt õhukesed terad. Nende nugade terad on Jaapani kujuga ja õrnalt kitsenevad otsast, andes neile suurepärase lõikejõudluse.
Luude-eemaldamise nuga
Luude-eemaldamise nuga, mida võib nimetada ka konditustamisnoaks, on äärmiselt õhukese teraga ja võib olla isegi painduv. Nagu nimigi ütleb, on see nuga mõeldud spetsiaalselt liha kondist eraldamiseks, sest see on lühem ja manööverdamisvõimelisem kui kokanuga. Need noad on sarnased fileerimisnugadele, nii et neid saab kasutada kalafilee lõikamiseks. Neid nuge kasutatakse väga spetsiifiliste kulinaarsete vajaduste jaoks, nii et kui te kavatsete oma köögis sageli liha konditustada, ei maksa sellest noast loobuda.
Hakkimisnuga
Hakkimis- või tükeldamisnuga, nagu ka konditustamisnuga, kasutatakse köögis väga spetsiifiliste ülesannete jaoks. Sellega saad hõlpsasti hakkida liha koos kontidega, näiteks tükeldada kanakonte või lõigata ribisid. Need noad on tavaliselt rasked, laia teraga ja äärmiselt teravad. Sellise noa kasutamine köögis nõuab natuke jõudu ja muidugi teadmisi. Kui sul sellist nuga pole, võid liha tükeldamiseks kasutada erinevaid kääre.
Spetsiaalsed noad
Lisaks ülalkirjeldatud nugade tüüpidele saate oma majapidamist lihtsamaks muuta, kasutades erinevaid muid konkreetsete toiduvalmistamise ülesannete jaoks mõeldud tööriistu. Mõned neist: pitsanuga, juustunuga, austri nuga, lihalõikurid ja palju muud. Saate oma noakollektsiooni alati oma vajadusi hinnates täiendada, kuid enne uue köögitööriista ostmist tuleb arvestada mõne asjaga.
Mis on oluline enne nugade ostmist?
- Kui olete otsustanud investeerida kvaliteetsesse esemesse, pöörake tähelepanu sellele, millest nuga on valmistatud – valige roostevaba teras, sepistatud teras või metalltooted.
- Hinnake oma vajadusi. Kas vajate ühte universaalset nuga, mis aitaks teil valmistada peaaegu kõiki roogasid, või eelistate rohkem kasutada tervet tööriistaarsenali, nagu leivanuga, puu-/juurviljanoad ja muud. Nii et enne ostmist uurige oma vajadusi ja investeerige ainult nendesse asjadesse, mida vajate.
- Lugege noa hooldamise ja puhastamise juhiseid. Enamasti ei saa kvaliteetseid nuge nõudepesumasinas pesta, et vältida nende terade lõhenemist ja roostetamist – neid on soovitatav pesta ainult käsitsi.
- Kui teete kodus palju ja sageli süüa või kui teile meeldib köögis viibida, siis on hea mõte investeerida mitmesse erinevasse noasse, mis on mõeldud erinevateks kasutusaladeks. Sel juhul on parim valik noakomplektid. Need sisaldavad nii hädavajalikke kui ka spetsiifilisi tööriistu ning muudavad teie köögi korrastatumaks ja stiilsemaks sama disainiga nugade kollektsiooniga. Lisaks säästab nugade komplekti ostmine tõenäoliselt rohkem raha kui mõne üksiku noa ostmine.
Hea ja terav nuga lisab toiduvalmistamise rõõmu. Väärtustage oma aega ja vaeva, investeerige kvaliteetsetesse nugadesse, mis muudavad toiduvalmistamise rõõmsaks ja lihtsaks protsessiks.