
Tahad valmistada endale ja oma perele maitsvat sööki vaid mõne minutiga? Toiduvalmistamine kiirkeetjas - õige valik. See küpsetab toitu kuni 5 korda kiiremini kui tavaline pott. Lisaks meenutab sel viisil valmistatud toit oma maitselt ja aroomilt traditsiooniliselt valmistatud roogasid, kuid säilitab väärtuslikumad toiteomadused.
Kiirkeetjas keetmise protsess võib esmapilgul tunduda segane ja keeruline, seega on siin lühike juhend ja teave selle kohta, kuidas seda õigesti ja ohutult kasutada.
Kiirkeetja on köögiseade, mis võimaldab valmistada toitu vähem kui 20 minutiga (ligikaudne aeg, mis kulub maitsva roa valmistamiseks) ja väiksema vaevaga. Üks neist - MAGEFESA kiirkeetjad - on ideaalne roogade jaoks, mis nõuavad pikka keetmisaega (nt supid, liha, kartulid jne).
Lisaks sellele, et MAGEFESA kiirkeetjad võimaldavad tervislikumat toitu kiiremini valmistada, on neid ka ohutu kasutada. Automaatne lukustussüsteem takistab kaane avanemist toiduvalmistamise ajal, samas kui turvaklapp ja ülerõhuaken moodustavad rõhulangetussüsteemi. 5 turvaelementi tagavad, et need kiirkeetjad on ühed kõige ohutumad turul.
TOIDUVALMISTAMISE PROTSESS
Kuigi kiirkeetjaga toiduvalmistamine on suhteliselt lihtne, on siiski mõned reeglid, mida tuleks järgida.
Toidu valmistamine
Esmalt tuleb tagada, et tooted oleksid nõuetekohaselt ette valmistatud. Pese puuviljad, marjad või köögiviljad ja marineeri liha mõnda aega oma lemmikvürtsidega. Kui soovid intensiivsemat maitset, võid liha enne pruunistada.
Pane tähele, et mõned tooted (nt oder, puuviljad või pasta) võivad keetmise ajal vahustada ja blokeerida rõhu väljalaskesüsteemi. Selliseid tooteid ei tohiks kiirkeetjas keeta. Et kaitsta roostevabast terasest pinda võimalike kahjustuste eest, tuleks sool lisada potti pärast keetmist, et see saaks täielikult lahustuda. Ära hoia toitu pärast keetmist pikemat aega kiirkeetjas, sest toidu happelised elemendid ja sool võivad põhjustada korrosiooni.
Kiirkeetja täitmine
Ära täida potti rohkem kui 2/3 selle mahutavusest (joonis 1) või üle poti siseküljele märgitus „MAX“ soovitusliku täitmisjoone. Need juhised kehtivad nii vedeliku kui ka toidu kohta. Kui valmistad toitu, mille maht suureneb keetmise käigus, näiteks riisi või kaunviljade puhul, ära täida potti rohkem kui 1/2 selle mahust (joonis 2). Loe kindlasti toiduvalmistamise juhiseid. Võid keeta kas veega või eelnevalt keedetud puljongiga - kõige tähtsam on mitte lisada liiga palju vedelikku, toiduained tuleb lihtsalt vedelikuga katta.
Ära proovi liha ilma vedelikuta küpsetada - vedelik takistab toitu kõrbemast ja kokku kleepumast. Pea meeles, et kui kasutad toiduvalmistamise ajal soovitatust vähem vedelikku, võib kiirkeetja ülekuumenemise tõttu kahjustuda. Keetmisel tuleks kasutada vähemalt 250 ml vett või puljongit (joonis 3) ja aurutamisel tuleks lisada vähemalt 750 ml vett (joonis 4). Muide, kui soovid oma toitu aurutada, võid panna koostisosad spetsiaalsesse lisaanumasse.
Tihendi kontroll
Veendu, et silikoontihend oleks kiirkeetja kaanele õigesti paigutatud.
Kaane peale panemine
Aseta kaas poti korpusele. Joonda korpuse käepidemel olev märk sama märgiga kaane peal. Vajuta ettevaatlikult kaanele ja keera seda vastupäeva, kuni kaks käepidet omavahel lukustuvad ja kuuled klõpsu. See heli näitab, et kiirkeetja on lukustatud ja seda on ohutu kasutada.
Avamisnupp peaks liikuma automaatselt. Kui see ei liigu, siis ei ole kiirkeetja kaas korralikult suletud. Isegi kui paned kiirkeetja niiviisi soojusallika peale, pääseks aur seestpoolt välja. Seega on oluline kaas alati hoolikalt kinni keerata või kinnitada, sest vastasel juhul võid vigastada ennast või läheduses asuvaid pereliikmeid. Ja muidugi, ära ava potti enne toidu valmimist.
Surve tekitamine
Kiirkeetjasse surve tekitamiseks keera nupp ventiili tööasendisse. Kui ventiil on auru asendis, ei teki survet.
Auru vabastamise asend: kui ventiil on selles asendis, vabaneb aur automaatselt suletud kiirkeetja sisemusest. Kui aur on täielikult vabanenud, võib kaane avada. See on täiendav kaitsesüsteem - kaas ei avane, kui siserõhk ületab soovitatud taseme. Seda saab avada alles siis, kui õige rõhu tase on saavutatud.
Toit keedetakse rõhu all (tööasend võib olla tähistatud punkti või kriipsuga): kiirkeetja rõhu tase on 11,6 psi (80 Kpa Euroopas). Tööklapp hoiab surve poti sees kogu keetmisprotsessi vältel ühtlasena.
TÄHELEPANU! Ole ettevaatlik ja kaitse oma käsi klapi töötamise ajal, sest see osa võib aurude eraldumise tõttu väga kuumaks minna.
Pliidi kuumus
Aseta õigesti suletud kiirkeetja soojusallikale. Soojusallika põhi ei tohi olla kõrgemal kui kiirkeetja põhi. Kui kasutad seda elektripliidil, peab kiirkeetja põhja läbimõõt olema sama suur kui pliidi soojusallika läbimõõt. Kui kasutad gaasipliiti, ära lase leekidel poti külgedeni ulatuda. Kui see juhtub, võib poti pind muutuda mustaks ja külgmised käepidemed võivad liigse kuumuse tõttu kahjustada. Seetõttu veendu alati, et tuli ei ulatuks põhjast kaugemale.
Seadista maksimaalne kuumus. Pane tähele, et töötav klapp hakkab kõrge kuumuse korral auru koheselt eraldama, mis näitab, et intensiivset kuumust tuleks vähendada miinimumini. Sellest hetkest alates algab küpsetusaja arvestus (küpsetusprotsess kestab umbes 20 minutit).
Keetmise lõpp
Umbes 20 minuti pärast lülita pliit välja ja eemalda pott. Oluline on, et kiirkeetja kaane ei avataks enne, kui rõhk on täielikult langenud.
Kaane avamine
Ohutusdetailid võimaldavad kiirkeetja kaane avada ainult siis, kui sees ei ole enam rõhku. Rõhku saab vähendada mitmete meetodite abil, järgides järgmisi juhiseid:
– Loomulik rõhu vabastamine. Eemalda kiirkeetja soojusallikalt ja lase sellel jahtuda. Sõltuvalt vedeliku ja toiduainete kogusest kiirkeetjas võib see võtta 10-15 minutit. Kui kiirkeetja on jahtunud, vii auruklapp auru vabastamiseks asendisse. Seejärel kontrolli, et rõhuandur on langenud. Kui rõhuandur on langenud, on kiirkeetja avamine ohutu.
– Automaatne rõhu vabastamine. Eemalda kiirkeetja soojusallikalt ja sea ventiil auru väljalaskmise asendisse. Enne kaane avamist on oluline veenduda, et rõhuandur on täielikult alla langenud.
– Kiire rõhu alandamine. Kui keetmine on lõppenud, vii kiirkeetja kraanikaussi. Keera külm vesi jooksma ja lase sellel üle kaane voolata (ära lase veel poti sisse voolata!). Seda meetodit kasutatakse rõhu võimalikult kiireks vähendamiseks. Seda kasutatakse kõige sagedamini köögiviljade, kala või muude väga kiiresti valmivate toodete valmistamisel. Selle meetodi puhul lase veel kaanele voolata, kuni rõhuandur on täielikult langenud. Kui see langeb, on rõhk kiirkeetjast kadunud. Seejärel võib kiirkeetja avada, vajutades avamisnuppu. Hoia vasaku käega kinni poti küljes olevast käepideme osast ja keera parema käega kaane käepideme osa vastupäeva, hoides samal ajal kinni avamisnupust.
TÄHELEPANU! Ava kiirkeetja ettevaatlikult. Ära tee seda kunagi näo lähedal, kuna potti võib koguneda kuuma auru. Oma ohutuse huvides veendu, et kiirkeetjas keetmisel ei oleks kaane rõhu väljalaskeava otse sinu poole suunatud. Kaitse oma käsi lapiga või kanna kuumakindlaid kindaid, sest klapp võib muutuda väga kuumaks.
Kui oled kiirkeetja kasutamise kõige olulisemad reeglid meelde jätnud, võid proovida selles oma esimest rooga valmistada. Ja kui sul on ideed otsas, vaata seda videot. Siit leiate retsepti punaste ubade hautamiseks ja samas saad veelkord kiirkeetja kasutamise protsess meelde tuletada.