Kuidas valida veiniklaase?

Kuidas valida veiniklaase?

Kas on vahet, millisest klaasist veini juua? Kindlasti on. Mitte ainult etiketi reeglite pärast, vaid ka selle joogi parimate omaduste esile toomiseks. Õige veiniklaas on sama oluline kui hea vein.

Erinevad klaasitüübid ja disainid määravad, kui palju vein hapnikuga kokku puutub, kui palju aroomi vabaneb, kui kiiresti see sinuni jõuab ja isegi selle, millal veini maitset suus tunned.

Aastate jooksul on eksperdid välja töötanud klaaside kujud, et rõhutada erinevate veinide häid omadusi. Veiniklaasi valimisel on soovitatav kõigepealt vaadata klaasi kuju, kuid väga oluline on pöörata tähelepanu ka klaasi jalale, läbimõõdule ja kõrgusele. Tahad rohkem teada saada? Tutvu meie ülevaatega.

Punase veini pokaalid

Punaste veinide puhul kasutatakse tavaliselt suuri ja laiasid kõrge jalaga pokaale. Need klaasid on parim viis erinevate aroomide ja maitsete esile toomiseks. Pokaali laius võimaldab veini aroomidel paremini ninani jõuda ja maitsete intensiivsusel paremini esile tulla. Vastavalt etiketi reeglitele valatakse pokaali veini umbes üks kolmandik selle mahust ja klaasi hoitakse joomise ajal jalast. 

Valge veini pokaalid

Võrreldes punase veiniga on enamik valgeid veine peenema maitse ja lõhnaga ning neid on kõige parem serveerida väiksemates pokaalides, millel on kitsenev ülaosa, et lasta aroomidel aeglaselt esile tulla. Valget veini on soovitatav enne serveerimist jahutada, väiksemas pokaalis soojeneb see aeglasemalt. Pokaal peaks olema täidetud umbes kolmandiku ulatuses ja seda tuleks hoida jalast. Soovitame lauale asetada anum jääga, millesse saab pudeli asetada, et vein püsiks kogu aeg jahedana. 

Pokaalid vahuveinile

Vahuveinimullid on tähistamise ja eriliste hetkede sümbol. Mullid rõõmustavad seni, kuni vahuvein kaotab hapnikuga kokkupuute tõttu süsihappegaasi. Kõrgetest ja kitsastest klaasidest saab mulli kauem nautida. Etiketireeglite kohaselt hoitakse vahuveiniklaasi jalast ja täidetakse poolenisti. 

Pokaalid roosadele veinidele

Rose, s‘il vous plait (prantsuse keeles)! Roosade veinide puhul on soovitatav kasutada väikeseid, veidi väljapoole kumerate servadega klaase. Klaasi kuju võimaldab veinil kergesti magusatundlikule keele tagaküljele langeda, mille tulemuseks on selgem veini maitse. Pokaali suurus peaks olema sarnane valge veini pokaali omaga ja veini tuleks sellesse valada poole pokaali jagu. 

Hea vein sisaldab antioksüdante, mis võivad olla tervisele kasulikud. Kuigi öeldakse, et mõnikord on pudel veini suurepärane teraapia, tuleb siiski meeles pidada, et vein on kasulik vaid mõõdukal tarbimisel.