Laua serveerimine. Kuidas õigesti lauda katta?

Laua serveerimine. Kuidas õigesti lauda katta?

Tõenäoliselt pole kedagi, kellele poleks meeldinud korralikult ja, mis kõige tähtsam, õigesti serveeritud laud. Alustades kvaliteetsetest laudlinadest, eksklusiivsetest nõudest, klaas- või kristalltoodetest ja lõpetades ainulaadsete sisustusdetailidega – kõik detailid on olulised, et luua laual harmooniat.

Kuid hoolimata sellest, kui stiilseid või luksuslikke aksessuaare valite, pole neist kasu, kui te ei tea, kuidas neid õigesti lauale asetada. Kui olete omandanud lauatervituse etiketi reeglid, võite lasta oma loovusel särada, kombineerides eri värvi taldrikuid, klaase või kaunistades lauda väljamõeldud volditud salvrätikutega.

Nende ülimalt lihtsate lauaeetiketi nõuannete abil saate keskenduda lauas parimatele lugudele, ilma et peaksite selle eest vaeva nägema!

Peolaua serveerimine

Kuigi piduliku laua katmine võib esmapilgul keeruline tunduda, pole see tegelikult nii. Alusta serveerimist lauakaunistusega – laudlinaga. Seejärel asetage umbes 2,5 cm kaugusele laua servast peataldrik, selle peale salatitaldrik ja seejärel supitaldrik. Ka söögiriistadel on oma paigutus. Põhiroa jaoks mõeldud kahvel peaks olema põhitaldrikust vasakul, seejärel vasakul kahvel kala jaoks ja lõpuks salatikahvel. Põhinuga asetatakse põhitaldrikust paremale (terava servaga taldriku poole), edasi paremale kala- ja salatinoad ning nende kõrvale supilusikas. Leivataldrik tuleks asetada vasakule poole, kahvlite kohale, kusjuures võinuga asetatakse leivataldrikule horisontaalselt. Magustoidu lusikas ja kahvel tuleks asetada horisontaalselt põhitaldriku kohale. 

Veeklaas asetatakse põhitaldriku kohale, paremale küljele. Tema kõrvale asetatakse punase- ja valgeveini klaasid, nendest paremale asetatakse šampanjaklaas ja klaas likööri jaoks. Kohvitass koos alustassiga asetatakse lauakaardi vasakule küljele, tassi käepide pööratud paremale poole, või tuuakse see koos magustoiduga. Voldi salvrätik kokku (või kasuta salvrätiku ​rõngas) ja aseta see põhitaldrikust vasakule.

Nimekaart pannakse magustoidu söögiriistade kohale ja külalise nimi kirjutatakse kaardi mõlemale küljele, et iga külaline leiaks hõlpsasti oma koha ja et külalised teisel pool lauda teaksid, kellega nad räägivad.

Näpunäide: kui mõnda toitu või jooki ei pakuta - ärge pange neid tööriistu ja sööginõud lauale. Ka magustoidunõud võib lauale tuua alles siis, kui magustoitu serveeritakse.

Igapäevase laua katmine

Kui valmistute tavaliseks õhtusöögiks või nädalavahetuse hommikusöögiks, järgige laua katmisel igapäevase serveerimise põhimõtteid. Põhitaldrik tuleks asetada keskele ja kõik muu tuleks asetada selle ümber. Kahvel asetatakse taldrikust vasakule, salvrätik asetatakse kahvli alla või lihtsalt taldriku peale. Taldriku paremale küljele (terava servaga taldriku poole) asetatakse nuga, selle kõrvale supilusikas. Noa kohale asetatakse klaas vett ja sellest paremale asetatakse veini klaas.

Söögiriistade etikett

Noh, kui olete piduliku lõuna- või õhtusöögi külaline ja te ei vastuta laua katmise eest, on hea meeles pidada nõuetekohast söögiriistade etiketti. Erinevatel tööriistaasenditel on erinev tähendus. Tööriistade kombinatsioon taldrikul võib anda personalile või vastuvõtjale teada, kas toit oli maitsev, kas olete juba söönud, kas võib järgmist rooga pakkuda jne.

Õige lauaetiketi tundmine on kasulik oskus kõigile. Kasutage neid lauakatmise näpunäiteid ja ainus ülejäänud mure on otsustada, millise stiili tarvikuid valida. Ja kui sööginõude valimine läheb liiga keeruliseks -  võta meiega ühendust ja konsulteeri!