
Õiged koostisosad, veidi improvisatsiooni, usk ja soov anda endast parim - sellest näib piisavat, et luua köögis oma sõprade ja pere heameeleks meistriteos. Kahjuks on hiilgehetkest puudu mõnikord lihtsalt... õige küpsetusvorm.
Kuidas valida küpsetusvorm koogikestele, lasanjele, köögiviljahautistele?
Kuidas valida kõige praktilisem variant ilma oma kööki üle kuhjamata? See põhjalik juhend aitab tutvuda kõige populaarsemate küpsetusvormidega ja valida Sinu vajadustele kõige paremini vastava köögikaaslase.
Metallist küpsetusvormid
Metallist küpsetusvormid on kõige populaarsem kondiitritoodetele. Kvaliteetsed vormid küpsevad ühtlaselt ja kookide pinnad jäävad kenasti pruunid. Metallvormid peavad olema kaetud kuumakindla kattega. Need sobivad kõige paremini küpsetamiseks, kookide, tortide ja muude magusate küpsetiste, köögivilja-, seene- ja riisipajaroogade valmistamiseks.
Metallist küpsetusvormide plussid | Metallist küpsetusvormide miinused |
Kuumakindla kattega vorme on lihtne puhastada ja toit ei jää nende külge kinni. Metall jahtub kiiresti, seega saad küpsetised kiiresti vormist välja võtta. Väga mugavad metallist küpsetusvormid muudavad mis tahes küpsetatud toote eemaldamise äärmiselt lihtsaks, säilitades selle täiusliku kuju ja siledad servad. Sama kaubamärgi eri suuruses vormid sobivad ideaalselt kokku ja ei võta köögis liiga palju ruumi. Sobib igat tüüpi ahjudele ja induktsioonpliitidele. |
Mõned metallvormid ei ole puuviljahapete suhtes vastupidavad. Nendega küpsetamisel on soovitav kasutada küpsetuspaberit või määrida vorm rasvainega. Pesemisel on soovitav mitte kasutada karedaid abivahendeid, et hoida vorm võimalikult kaua uuelaadne ja vältida kriimustusi. |
Mida valikut tehes otsida?
Värv. Tumedad metallvormid tõmbavad kuumust rohkem ligi kui heledad, seega küpseb toit tumedas vormis kiiremini ja kaunimalt pruuniks.
Suurus. Traditsiooniline küpsetusvorm on 20, 22 või 25 cm läbimõõduga. Vali vormi suurus vastavalt oma vajadustele.
Klaasist küpsetusvormid
Traditsiooniline ja usaldusväärne on kaks peamist sõna, mis klaasist küpsetusvormi kirjeldavad. Kahjuks on see sageli teiste küpsetusvormide seas unustatud ja kasutamata. Need vormid sobivad rohkem kulinaarseks kasutamiseks kui kondiitritoodetele: sobivad ideaalselt pajaroogade, lasanje, hautiste ja kartulite küpsetamiseks. Neid on mugav kasutada tarretise valmistamiseks.
Klaasist küpsetusvormide plussid | Klaasist küpsetusvormide miinused |
Klaas on kõige puhtam ja toiduainetele kõige ohutum materjal. Nende vormide läbipaistvus võimaldab igal ajal küpsetamisprotsessi jälgida. Klaasist küpsetusvorm peab vastu kõrgeimale kuumusele ja ei kriimustu. Need vormid ei ima lõhnasid endasse - võid küpsetada kala ja seejärel samas vormis kooki, ilma et peaksid kartma, et sellele eelneva toidu lõhna külge jääb. Nõudepesumasinas pestav. |
Klaas on purunev materjal ja seda on oluline tugevate löökide eest kaitsta. Toit jääb sellele sageli kinni, mistõttu on soovitatav vormi soojalt veidi nõudepesuvahendiga leotada või vooderdada see enne küpsetamist küpsetuspaberiga. Klaas ei talu järske temperatuurimuutusi, seega on oluline lasta vormil enne temperatuuri muutmist jahtuda või soojeneda. |
Mida valikut tehes otsida?
Eesmärk. Loe kindlasti, mis on kirjas etiketil või vormil endal. Oluline on, et see oleks piisavalt paks ja ahjus kasutamiseks sobilik - ära aja seda segi toidu serveerimiseks mõeldud klaasanumatega.
Keraamilised küpsetusvormid
Keraamiline küpsetusvorm sobib kasutamiseks siis, kui soovid küpsetatud samast nõust serveerida. Kaunis anum võib olla suurepärane aktsent laual ning see hoiab toitu kauem soojana ja mahlakana. Keraamiline kaanega pott tagab, et toit haudub oma mahlas, kaotamata seejuures väärtuslikke toitaineid, mistõttu on see parim valik kala, liha ja hautiste jaoks. See sobib ideaalselt ka lasanje ja muude kihiliste roogade jaoks ning magustoitudele, mida ei ole vaja enne serveerimist vormist välja võtta: šokolaadisuflee või kreemjas marjadessert.
Keraamiliste küpsetusvormide plussid | Keraamiliste küpsetusvormide miinused |
See küpsetusvorm on valmistatud looduslikest toorainetest, nagu savi, mineraalid ja vesi, mistõttu on see ohutu nii keskkonnale kui ka organismile. Keraamika säilitab hästi temperatuuri, seega püsib toit kauem soe. Keraamilised vormid ei ima endasse toidu lõhnasid. Kriimustuskindel ja kergesti hooldatav. |
Raskem kui teised küpsetusvormid. Võtab köögis rohkem ruumi kui silikoon- või metallvormid. Vähem vastupidav järskude temperatuurimuutuste ja tugevate löökide suhtes. |
Mida valikut tehes otsida?
Kohandamine. Kui vormi põhi on glasuuritud, sobib see suurepäraselt salatite või muude külmade roogade jaoks. Kui põhi on sile ja glasuurimata, on see ahjukindel.
Esteetika ja suurus. Keraamilistes nõudes küpsetatud roogasid serveeritakse tavaliselt laual ilma neid vormist eemaldamata ja neist saab laua peamine aktsent, seega peaksid valiku tegemisel arvestama ka seda, millist esteetilist välimust eelistad ja millist suurust vajad.
Silikoonist küpsetusvormid
Silikoonist küpsetusvorm on ilmselt kõige populaarsem ja mitmekülgsem vorm, mis on võitnud paljude kokkade südamed. Sobib nii magusate kui ka soolaste roogade valmistamiseks. Ja neid saab kasutada mitte ainult küpsetamiseks, vaid ka külmutamiseks, seega saad valmistada kõige maitsvamaid magustoite - vali lihtsalt soovitud kuju ja suurus. Silikoonist küpsetusvorm on hea valik roogadele, mida soovid enne serveerimist vormist eemaldada. Samuti saad luua ainulaadseid ja huvitava kujuga roogasid. Näiteks südamekujuline küpsetusvorm sobib ideaalselt lähedast tordiga üllatamiseks.
Silikoonist küpsetusvormide plussid | Silikoonist küpsetusvormide miinused |
Lai valik kujundeid ja suurusi - universaalsetest kuni eksklusiivseteni. Enne küpsetamist ei ole vaja vormi määrida ega küpsetuspaberit kasutada - toit ei jää kinni. Lihtne eemaldada: servad klapivad kergesti üles ja ei riku küpsetiste kuju. Silikoon on väga tagasihoidlik materjal: seda võib panna eelsoojendatud ahju või soojendada mikrolaineahjus kohe pärast sügavkülmast välja võtmist. Silikoon ei kuumene, seega on seda ohutu kasutada väikeste lastega küpsetamisel - vormid jahtuvad pärast ahjust välja tulekut kiiresti ja ei kujuta endast põletusohtu. Neid on lihtne hooldada ja nad võtavad köögis väga vähe ruumi, sest on väga paindlikud ja neid saab suruda ka väga väikestesse sahtlitesse. Vastupidavus. Silikoonist küpsetusvormid on mõeldud umbes 3000 küpsetuseks, mis on peaaegu 8 aastat igapäevast küpsetamist. |
Vähem kvaliteetsed küpsetusvormid ei pea vastu enam kui 240-kraadisele kuumusele. Soovitatav on valida kvaliteetne vorm, mille vastupidavus on kuni 260 kraadi. Silikoonvormi on lihtne sisse lõigata, seega on soovitatav vältida teravaid tööriistu. Selle asemel on parem kasutada puitu või silikooni. Kui hoiad konkreetset toodet (nt kala) pikemat aega vormis, võib lõhn veidi silikooni imbuda. Sellisel juhul on soovitav seda vormi söögisoodaga pesta. Kui oled küpsetamises kogenematu, võivad pehmed vormid olla tülikad - tainast on raskem ahju toimetada, kui vormil pole kõva põhja. Selle saab aga väga kiiresti käppa ja rohkem probleeme ei teki. |
Mida valikut tehes otsida?
Paindlikkus. Proovi paari erinevat vormi - silikoon peab olema nii tugev kui ka paindlik. Samuti mitte liiga õhuke ja mitte liiga paks.
Mida plaanid küpsetada? Mõtle, mida kõige sagedamini küpsetad, ja vali soovitud suurused või kujud. Näiteks tassikookide küpsetusvorm on väga spetsiifiline, tavaliselt on sellel 6-12 ringi. Sellises vormis ei saa küpsetada kooki ega leiba.
Kellele sa süüa teed? Kui valmistad küpsetisi lastele või peole, vali mustritega vormid. Sellised küpsetised toovad väikestele rõõmu või kaunistavad sinu lauda.
Igal küpsetusvormil on omad plussid ja miinused, mida tuleb valiku tegemisel kaaluda. Oluline on valida kvaliteetne toode mainekalt tootjalt. Need tooted vastavad kõrgeimatele standarditele, on keskkonnasõbralikud ja toidule ohutud. On hea mõte omada mitu küpsetusvormi erinevate roogade jaoks, seega kui soovid midagi küpsetada, leiad hõlpsasti selle roa jaoks sobiva.
Soovime edu ja loovust köögis!